Follow Us!
  • banja-zdrelo-smestaj-novakovic-slide-01.jpg
  • banja-zdrelo-smestaj-novakovic-slide-02.jpg
  • banja-zdrelo-smestaj-novakovic-slide-03.jpg

Lepa je Italija, ali je lepše naše Ždrelo

danijela novakovic banja zdrelo

Bračni par Nenad i Danijela Novaković, posle petnaestak godina rada u severnoj Italiji, rešili su da se vrate u rodno Ždrelo i posvete seoskom turizmu. Bez velikih očekivanja, ali uz puno ljubavi i truda, pred njihovim očima raste njihov san. Njihovo seosko imanje oaza je domaćinskog mira, koje zimi i leti gostima, a posebno deci, pruža izvor velike radosti.

Petnaestak kilometara od Petrovca na Mlavi, na putu ka Gornjačkoj klisuri, leži selo Ždrelo. U Mlavskoj ravnici, u podnožju planine Vukan, odoleva vremenu i živi svojim spokojnim životom. Nad selom, još se sa glavnog puta vidi, bdi manastir Svete Trojice. Privlači poglede putnika i poziva da odgonetnu vekovne tajne skrivene na tom, a i mnogim mestima naokolo.

Hodajući uskim i vijugavim ulicama Ždrela, ne može čovek a da ne primeti koliko je truda uloženo u velelepne kuće, fasade, ograde, dvorišta... Jasno je odmah da one nisu mesto stalnog prebivališta svojih domaćina. Polovina meštana iz sela, koje broji oko 600 duša, radi u Zapadnoj Evropi i tek po koji mesec godišnje provede u rodnom mestu.

Takav životni okvir nametnuo se i Nenadu i Danijeli Novaković. U Bolzanu, regiji na severu Italije, radili su petnaest godina.

Nenad je otišao prvi. Radio je na građevini, u fabrici, a kada se zaposlio u jednom luksuznom planinskom hotelu, došla je i Danijela. Radili su i zaradili.

Iskustvo stečeno u hotelima na raznim poslovima, rešili su da iskoriste u svom Ždrelu i pre pet godina počeli da se bave seoskim turizmom.

nenad novakovic banja zdrelo

„U Italiji sam u početku imala veliki otpor prema tom poslu jer je jako naporan, a u glavi su mi bila samo moja deca koja su odrastala sa babom i dedom u Ždrelu. Ostaviti tako decu je velika žrtva, i ne bih to nikome preporučila. Verovatno se iz te silne želje da im budemo blizu i rodila ideja da naše iskustvo koje smo stekli radeći u hotelima na severu Italije iskoristimo, i na našem seoskom imanju izgradimo apartmane i ponudimo ih gostima koji dolaze u banju Ždrelo ili jednostavno žele da osete čari seoskog života", kaže vredna Danijela.

Danijela je rođena u Rumuniji, u industrijskom mestu Tirgužiju, na obali reke Žiju. Kaže da se ono ne može meriti sa divnim homoljskim krajem, bogatim prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima.

 

smestaj novakovic banja zdrelo 1„Ovaj posao na imanju smo započeli bez opterećenja, kao hobi...Mnogi su bili skeptični, ali mi smo verovali da imamo šta da ponudimo. Stalno ulažemo, pravimo korak više, ali se ne opterećujemo zaradom, već uživamo u upoznavanju novih ljudi koji nam dolaze iz brojnih mesta iz Srbije i inostranstva", kaže Danijela.

Nenad i Danijela imaju dva sina. Stariji je posao našao u Švajcarskoj, a mlađi se još školuje. Sebe vidi kao pekara, što bi se možda uklopilo i u porodičan biznis.

smestaj novakovic banja zdrelo liker

Na imanju im pomažu i Nenadovi roditelji, jer ima puno posla oko stoke i poljoprivrednih radova.

Živine je puno dvorište, a u stajama i torovima su svinje, krave, ovce...Pas Gara i mačor Kića prijatelji su od rođenja.

nenadov otac smestaj novakovic banja zdrelo

„I leto i zima imaju svojih čari na selu. U blizini je banja Ždrelo koja radi preko cele godine, tako da gostiju uvek ima. Preporučujemo im da obavezno posete manastir Gornjak, Vitovnicu, gde počiva otac Tadej, manstir Svete Trojice, Reškovicu, a posebna atrakcija je manastir Blagoveštenje na samom početku Gornjačke klisure, koji kao da je iznikao iz stena. Ko jednom dođe, obavezno se vrati ponovo, jednostavno se zaljubi u ovaj kraj jer je čaroban", kažu u glas domaćini.

---
Izvor: RTS

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3360521/lepa-je-italija-ali-je-lepse-nase-zdrelo.html

Statistika

Broj pregleda članaka
149697

Who is online

Ko je na mreži: 66 gostiju i nema prijavljenih članova