Follow Us!
  • banja-zdrelo-smestaj-novakovic-slide-01.jpg
  • banja-zdrelo-smestaj-novakovic-slide-02.jpg
  • banja-zdrelo-smestaj-novakovic-slide-03.jpg

Лепа је Италија, али је лепше наше Ждрело

danijela novakovic banja zdreloБрачни пар Ненад и Данијела Новаковић, после петнаестак година рада у северној Италији, решили су да се врате у родно Ждрело и посвете сеоском туризму. Без великих очекивања, али уз пуно љубави и труда, пред њиховим очима расте њихов сан. Њихово сеоско имање оаза је домаћинског мира, које зими и лети гостима, а посебно деци, пружа извор велике радости.

Петнаестак километара од Петровца на Млави, на путу ка Горњачкој клисури, лежи село Ждрело. У Млавској равници, у подножју планине Вукан, одолева времену и живи својим спокојним животом. Над селом, још се са главног пута види, бди манастир Свете Тројице. Привлачи погледе путника и позива да одгонетну вековне тајне скривене на том, а и многим местима наоколо.

Ходајући уским и вијугавим улицама Ждрела, не може човек а да не примети колико је труда уложено у велелепне куће, фасаде, ограде, дворишта... Јасно је одмах да оне нису место сталног пребивалишта својих домаћина. Половина мештана из села, које броји око 600 душа, ради у Западној Европи и тек по који месец годишње проведе у родном месту.

Такав животни оквир наметнуо се и Ненаду и Данијели Новаковић. У Болзану, регији на северу Италије, радили су петнаест година.

Ненад је отишао први. Радио је на грађевини, у фабрици, а када се запослио у једном луксузном планинском хотелу, дошла је и Данијела. Радили су и зарадили.

Искуство стечено у хотелима на разним пословима, решили су да искористе у свом Ждрелу и пре пет година почели да се баве сеоским туризмом.

nenad novakovic banja zdrelo„У Италији сам у почетку имала велики отпор према том послу јер је јако напоран, а у глави су ми била само моја деца која су одрастала са бабом и дедом у Ждрелу. Оставити тако децу је велика жртва, и не бих то никоме препоручила. Вероватно се из те силне жеље да им будемо близу и родила идеја да наше искуство које смо стекли радећи у хотелима на северу Италије искористимо, и на нашем сеоском имању изградимо апартмане и понудимо их гостима који долазе у бању Ждрело или једноставно желе да осете чари сеоског живота", каже вредна Данијела.

Данијела је рођена у Румунији, у индустријском месту Тиргужију, на обали реке Жију. Каже да се оно не може мерити са дивним хомољским крајем, богатим природним лепотама и историјским знаменитостима.

„Овај посао на имању смо започели без оптерећења, као хоби...Многи су били скептични, али ми смо веровали да имамо шта да понудимо. Стално улажемо, правимо корак више, али се не оптерећујемо зарадом, већ уживамо у упознавању нових људи који нам долазе из бројних места из Србије и иностранства", каже Данијела.

Ненад и Данијела имају два сина. Старији је посао нашао у Швајцарској, а млађи се још школује. Себе види као пекара, што би се можда уклопило и у породичан бизнис.

smestaj novakovic banja zdrelo likerНа имању им помажу и Ненадови родитељи, јер има пуно посла око стоке и пољопривредних радова.

Живине је пуно двориште, а у стајама и торовима су свиње, краве, овце...Пас Гара и мачор Кића пријатељи су од рођења.

 

nenadov otac smestaj novakovic banja zdrelo„И лето и зима имају својих чари на селу. У близини је бања Ждрело која ради преко целе године, тако да гостију увек има. Препоручујемо им да обавезно посете манастир Горњак, Витовницу, где почива отац Тадеј, манстир Свете Тројице, Решковицу, а посебна атракција је манастир Благовештење на самом почетку Горњачке клисуре, који као да је изникао из стена. Ко једном дође, обавезно се врати поново, једноставно се заљуби у овај крај јер је чаробан", кажу у глас домаћини.

---
Извор: РТС
http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3360521/lepa-je-italija-ali-je-lepse-nase-zdrelo.html

smestaj novakovic banja zdrelo 001aУчинићемо нашим гостопримством да доживите незаборавне тренутке у нашем средњевековном Ждрелу, недалеко од манатира Св Тројице и бање са топлом лековитом водом.

Храна која се послужује на сеоском домаћинству Новаковић потиче из властите производње и из наше сеоске економије.

Нудимо смештај у аутентичном сеоском окружењу.

Препознатљиви смо по томе што можемо удовољити све већим захтевима туристичке потражње као што су сеоски туризам, агротуризам, етно - гастрономски, спортски, здравствени, верски и културни туризам.

banjazdrelo simonovic okolina 024Наша понуда сеоског туризма одликује се кроз годинама неговану пољопривредну производњу хране на бачијама на ободима хомољских планина и специфичној гостољубивој вековној традицији овдашњих планинских сточара.
Препознатљиви смо по томе што можемо удовољити све већим захтевима туристичке потражње као што су сеоски туризам, агротуризам, етно - гастрономски, спортски, здравствени, верски и културни туризам.

taxi novakovicПоседујемо фирму за такси превоз.
Најважнија нам је безбедност наших клијената приликом вожње ТАКСИЈЕМ. То нам је на првом месту! 
Посебно се односи на наше најмлађе путнике, па тако наш ТАКСИ од почетка свог рада пружа могућност безбедне вожње деце уз претходну најаву.
Вршимо такође:
Градски и међуградски превоз путника и робе;
Вршимо брз, сигуран и удобан превоз путника и робе коју додатно не наплаћујемо, на подручју нашег округа;
Превоз за клијенте са сталним потребама услуге превоза.
Могуће је уговорити услугу нон-стоп превоза за клијенте који имају сталну потребу превоза.
Приликом оснивања, наша идеја водиља била је основати предузеће које ће пружати врхунску услугу аутотакси превоза.

Такси телефон:

+381 60 0330647

smestaj novakovic banja zdrelo 002Ово је место на којем можете пронаћи целокупну понуду сеоског туризма - почев од смештаја у нашим собама за одмор, преко понуде излетишта, верске, културне и природне баштине руралних подручја Хомоља тј источне Србије.

Приказаћемо вам да у Хомољу постоје неоткривене лепоте, које пружају обиље богатства етно производа и услуга које дају могућност повећања туристичке сезоне на сва четири годишња доба.

Како све више људи тражи место за одмор и бег од градске буке, тако сваким даном све више расте свест о потреби удисања чистог ваздуха, боравка у природној нетакнутој околини, близу непосредне традиционалне производње хране на незагађеном тлу и уживању у природним лепотама. 

Photo Gallery

Налазимо се у средњевековном селу Ждрело, недалеко од манатира Св Тројице и бање са топлом лековитом водом.
Са нашег газдинства протеже се поглед на Горњачку клисуру и Долину Млаве, док је иза наших леђа планински врх хомољских планина Вукан са 840 м надморске висине. У нашем окружењу налазе се неколико манастира и средњовековних манастиришта, као што су манастир Горњак, манастир Витовница, манастир Решковица, манастир Св Тројица, манастириште Благовештење, Митрополија и др.

 

Statistika

Број прегледа чланака
146047

Who is online

Ко је на мрежи: 378 гостију и нема пријављених чланова